Informatiebijeenkomsten Vakvernieuwing Moderne Vreemde Talen

 

Wat verandert er voor onze MVT-vakken? Levende Talen en AlfaGammapartners vertellen je er graag meer over, dus schrijf je HIER snel in voor een van onderstaande informatiebijeenkomsten in Noord-Holland (bijeenkomsten voor overige regio’s volgen).

Hoorn, maandag 13 november 16:00-17:00, Het Atlas College, Dampten 14, 1624NR.

Alkmaar, maandag 20 november 16:00-17:00, CSG Jan Arentsz, Mandenmakerstraat 11, 1825 BB. GEANULEERD

Amsterdam, woensdag 22 november, 16:00-17:00, Dalton Spinoza Lyceum, Peter van Anrooystraat 8, 1076 BH.

Utrecht, op 8 december 2023 van 16.00 tot 18.30 organiseert Levende Talen een algemene Feedbacksessie Adviesronde 3 op het Tussenproduct Eindtermen voor Alle Talen, onder het genot van wat soep en een heerlijk broodje, op de Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht. Wanneer u zich voor deze bijeenkomst aanmeldt, krijgt u vooraf het tussenproduct van de taal waarin u lesgeeft (met een aantal vragen) toegestuurd. Na afloop ontvangt een presentje: het waardevolle boek ‘Handboek Vreemde Talen Didactiek’. Voor het inschrijven specifiek voor het vaak Spaans op 8 december, kijk hier.

Online: op dinsdag 9 januari 2024, van 19:00 – 20:00 en donderdag 11 januari 2024 van 16:30 – 17:30 organiseert Levende Talen Spaans online feedbackbijeenkomsten speciefk voor Spaans Adviesronde 3, waarin het mogelijk is uw wensen en gedachten te delen.

Wanneer u zich voor deze bijeenkomst aanmeldt, krijgt u vooraf het tussenproduct voor Spaans (met een aantal vragen) toegestuurd en toegang tot een online document binnen een besloten Teams-omgeving, waarin u uw feedback kunt geven.

Na afloop ontvangt u een cadeubon.

Voor het inschrijven op deze sessies, uiterlijk tot 22-12-23, klik hier.

Met andere onderwijspartners (neem contact met ons op (!) organiseren wij ook in andere regio’s bijeenkomsten, o.a.

Zuid-Holland – Leiden: 2 februari 2024. Meer data en tijden volgen.

Gelderland – Nijmegen: voorjaar 2024. Meer data en tijden volgen.

Meer informatie

Misschien heb je er al over gehoord: binnenkort verandert er van alles voor zeven schoolvakgebieden, ook voor de Moderne Vreemde Talen. En dat is mooi, want ons curriculum is in grote lijnen al decennialang hetzelfde en je kunt je zonder meer afvragen of een programma met vier vaardigheden, en sterke focus op lezen, nog wel past bij de huidige tijd. Waarom is er bijvoorbeeld in de complexe multimediale wereld waarin onze leerlingen opgroeien niet meer ruimte ingebouwd voor cultuur en diepgang in het examenprogramma? Waarom kunnen we het niet nog vaker in al die taallessen met leerlingen hebben over hoe talen eigenlijk in elkaar zitten? En over hoe talen je wereld iedere dag beïnvloeden? Doet een eindexamen leesvaardigheid wel voldoende recht aan de rijkdom, inhoud, en volle breedte van het vak?

Door SLO wordt momenteel landelijk gewerkt aan het actualiseren van kerndoelen en eindexamenprogramma’s. Planning Advieskring per vak:

VVC (Vakvernieuwingscommissie) Eindtermen MVT:

Adviesronde 3: 24 nov – 22 jan ‘24

Adviesronde 4: 28 mrt – 21 mei ‘24

Een vakvernieuwingscommissie bestaande uit docenten, vakexperts en curriculumexperts, is hier in kernteams per vak mee bezig. Daarnaast is er een advieskring die feedback geeft en reflecteert op de producten van de commissie. Levende Talen is onderdeel van deze advieskring, en draagt bij aan het informeren en consulteren van moderne vreemde taaldocenten die voor de klas staan.

Levende Talen organiseert samen met verschillende regionale vakdidactische netwerken en lerarenopleidingen landelijk verspreide informatiebijeenkomsten over het proces en huidige stand van zaken.

In de regio Noord-Holland trekt Levende Talen samen op met AlfaGammapartners, het vakdidactisch netwerk van de UvA en de VU. Deze informatiebijeenkomsten bereiden voor op de volgende tussenproducten die de vakvernieuwingscommissie (VVC) zal opleveren.

In de regio Zuid-Holland trekt Levende Talen samen op met ICLON/ ONZ, en in Gelderland met de Radboud Universiteit.